Over gelinkt


Een linkgroep

Een linkgroep is een groep van maximaal 8 mensen die elkaar vooraf nog niet kennen.
In de groep raken mensen betrokken op elkaar, binnen een context waar iedereen ook zichzelf mag blijven. Gaandeweg leren ze elkaar (beter) kennen, en zoeken ze samen naar gepaste manieren om te blijven samen komen en hun verbinding in stand te houden en te versterken. De groep gaat er van bij het begin van uit dat iedereen er bij hoort. Ze komen samen omwille van de anderen, niet omwille van het (activiteiten)programma van de groep. Linkgroepen worden ondersteund door één of twee vrijwillige compagnons de route, die ook zelf integraal deel willen uitmaken van de groep.

Lus wil met haar linkgroepen een maatschappelijk spoor nalaten. Binnen een linkgroep is samen-leven en leven-delen mogelijk, ondanks persoonlijke verschillen en uiteenlopende talenten. ‘Erbij horen’ is een gedeelde zaak van ons allemaal.


Een linker

Een linker of een deelnemer van een linkgroep is op zoek naar meer verbondenheid. Hij bevindt zich veelal in een situatie waarin dat niet zo vanzelfsprekend is.

Een linker is hierbij nieuwsgierig naar de andere. Hij wil de ander leren kennen zoals die is, zonder (te) grote verwachtingen vooraf. Hij heeft een grote openheid voor wat er op hem af komt. Hij is bereid om de ander ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn.

De linker ziet het zitten om samen met de anderen ‘groep’ te vormen, en uit te zoeken op welke manier ze dat het beste kunnen doen. Hij wil op zoek gaan naar een goede manier van samenkomen, rekening houdend met elkaars’ wensen, talenten en beperkingen.
Hij ziet zichzelf niet als de individuele motor van de groep, maar wel als een noodzakelijk tandwiel of radartje. Zonder hem zal de groep misschien ook draaien, maar het zal niet hetzelfde zijn. De groep wil hem er graag bij.

Het doel van een linkgroep is: komen tot (meer) verbondenheid. De groep is bijgevolg geen ‘aanbod’ waar een linker op intekent, maar een ‘weg’ die hij kan bewandelen. Het is belangrijk dat deze weg de weg is die het beste bij hem past en bij waar hij het meest behoefte aan heeft.


Een vrijwillige compagnon de route van een linkgroep

De precieze rol van de vrijwilliger in de linkgroep zal nog uitgewerkt worden met de vrijwilligers zelf. Ook hij of zij moet vooral zichzelf kunnen blijven in de linkgroep!

De compagnon zal even goed een linker zijn, d.w.z. ook geïnteresseerd zijn in (meer) verbondenheid, ook nieuwsgierig zijn naar de andere, ook ‘groep’ willen worden…

Daarnaast zal de compagnon oog hebben voor de mogelijke drempels om deel te nemen, en deze trachten weg te werken. Hij zal aandacht hebben voor linken die hij ziet tussen de deelnemers, en alert zijn voor uitsluitingsmechanismen die in de groep kunnen ontstaan.

Uiteraard kan de vrijwillige compagnon steeds terecht bij Lus voor feedback, ondersteuning en coaching.

Populaire posts van deze blog

De warmste vrijwilliger

Terug naar start?

De volgende stap