De volgende stap
Stel: jij bent vrijwillige compagnon de route, en volgende week komt je linkgroep een eerste keer samen. Het is alle hens aan dek! Waar moet je allemaal aan denken? Wat moet er nog allemaal gebeuren? Hoe pak je dit aan?
Dit leggen we voor op de tweede bijeenkomst van onze zes 'vaste' vrijwilligers die Gelinkt verder uitdenken.
Op een mum van tijd hebben we een lijst van taken die moeten opgenomen worden:
- Hebben we alles praktisch geregeld? Hebben we een goeie locatie gevonden om samen te komen? Heeft iedereen zijn uitnodiging ontvangen? Geraakt iedereen ter plekke?
- Kennen we onze linkers al een beetje? Hebben we hen vooraf gesproken? Weten we wat voor hen belangrijk is? Kennen we al wat onderlinge gelijkenissen en verschillen?
- Hoe pakken we deze eerste bijeenkomst aan? Hebben we fijne openingsvragen? Hoe maken we kennis met elkaar? Hoe leggen we de bedoeling van deze linkgroep uit? Hoe spreken we verder af?
- En nadien: bevragen we elke linker individueel over wat ze er van vonden? Hoe ze zich voelen in de groep? Wat doen we met eventuele linkers die niet komen opdagen?
- ...
Ook de rol van de compagnon de route wordt scherper doorheen ons gesprek. De vrijwilligers vragen zich af wat ze zichzelf zien doen, en wat ze liever uitbesteden. Ook dit kan én mag variëren: de ene vrijwilliger kijkt uit naar een eerste individuele kennismaking en wil graag wat meer ondersteuning bij de opstart van de groep, de andere vrijwilliger hoopt dat de selectie achter de rug is voor hij aan zet komt en zich volop kan focussen op het groepsproces. Het blijft voor een vrijwilliger ook belangrijk dat de groep ook bij hem past, dat het thema van de groep iets is dat hem interesseert, waar hij goesting in heeft. Zo wordt hij niet enkel 'begeleider' of compagnon, maar ook zelf deel van de groep.
Tijdens het gesprek gaan we ook wat dieper in op enkele thema's. Hoe laat je mensen bv. aanvoelen dat het samenkomen in groep meer is dan een activiteit waar ze aan deelnemen? Dat ze in een proces stappen, waar hun aanwezigheid en hun bijdrage belangrijk is? En hoe doe je dit zonder mensen af te schrikken of al te veel te formaliseren?
Laten we vooral over deze thema's blijven praten en uitwisselen, ook als de linkgroepen opgestart zijn en vlot lopen.
We zien elkaar aan het einde van de maand terug voor een laatste voorbereidend gesprek. Daarna komen de handen helemaal uit de mouwen. Spannend!
Reacties
Een reactie posten